Άλλαξε η ώρα, η θερμοκρασία πέφτει, τα πουλόβερ πήραν θέση στα συρτάρια, οι μπαμπάδες καθαρίζουν το τζάκι… Χειμωνιάζει για τα καλά!

Τι πιο όμορφο από μια ταινία με μουσική και χορό για εμάς που τον λατρεύουμε;;; Αγαπημένοι μου χορευτές και χορεύτριες πάρτε θέση στην TV (το Σαβ/κο φυσικά, μη με κυνηγήσουν οι γονείς σας) και απολαύστε τις καλύτερες ταινίες με χορό επιλέγοντας από μια λίστα που σας ετοιμάζουμε με θέμα “χορός και κινηματογράφος”. Καλό μας Χειμώνα!

 

Στην ευρύτατη κινηματογραφική παραγωγή, υπάρχει ένας ολόκληρος κλάδος αφιερωμένος στη μουσική και το χορό, με τρεις βασικές κατηγορίες: τα μιούζικαλ, τις ταινίες με μουσική και τις ταινίες που έχουν θέμα το χορό.

Οι ταινίες με θέμα το χορό συνήθως περιγράφουν τον κόσμο του χορού ή τις ιστορίες των χορευτών, δίνοντας έμφαση στις σπουδές και τις θυσίες τους ή εξυμνώντας το ταλέντο κάποιου συγκεκριμένου χορευτή.

Με τον όρο «μιούζικαλ» εννοούμε το θέαμα στο οποίο κυριαρχούν η μουσική, το τραγούδι και ο χορός σε συνδυασμό με την υποκριτική. Στα μιούζικαλ πολλές φορές τα πρόσωπα δε μιλάνε, όπως στις κανονικές ταινίες, αλλά τραγουδούν και χορεύουν, ακολουθώντας περίπλοκες ατομικές ή ομαδικές χορογραφίες, ενώ η μουσική συνοδεύει κάθε λεπτό της πλοκής. Ο χορός και το τραγούδι είναι λοιπόν η ουσία της ιστορίας, όπως συμβαίνει και στο θεατρικό μιούζικαλ.

Ειδική κατηγορία ταινιών μιούζικαλ είναι και τα φιλμ κινουμένων σχεδίων της Disney για τα οποία συνέθεσαν εξαιρετική μουσική ορισμένοι σπουδαίοι καλλιτέχνες του 20ου αιώνα. Οι σκηνές χορού στις ταινίες αυτές έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μιας και οι χορευτές είναι ζώα, αντικείμενα ή φυτά… Αναφέρουμε χαρακτηριστικά τη Φαντασία, την Πεντάμορφη και το Τέρας, τον Αλαντίν και το Βασιλιά των λιονταριών.

Στις ταινίες με μουσική, αντίθετα, ο χορός και το τραγούδι είναι «οπτικά» συμπληρωματικά στοιχεία, οι μουσικοί και οι τραγουδιστές παίζουν και τραγουδούν όπως στο “Almost famous” ή στο “The Commitments” η μουσική αποτελεί το φόντο μιας ιστορίας με ξεχωριστή πλοκή όπως στην πασίγνωστη ταινία “Saturday Night Fever”.

Τα τελευταία χρόνια ο μοντέρνος χορός και συγκεκριμένα τα είδη χορού «του δρόμου» (street dance, break dance, hip hop dance κλπ) κερδίζουν το ενδιαφέρον του κοινού και όλο και περισσότερες ταινίες γυρίζονται με θέμα αυτό το είδος και μάλιστα σε συνέχειες. Πολλές από αυτές προβάλλονται και σε 3D στους κινηματογράφους με αποτέλεσμα οι φιγούρες, οι χορογραφίες, τα ακροβατικά και τα σκηνικά να εντυπωσιάζουν ακόμη περισσότερο το θεατή…

Μέρος του κειμένου προέρχεται από το βιβλίο: «Χορός» Εκδόσεις Modern Times – Τίτλος πρωτοτύπου βιβλίου: Il Grande Libro Della Danza Roberto Baiocchi